• <?$vis_koienavn?>

    Kamtjønnkoia

    Vanskelighetsgrad (les mer)
    veldig værutsatt vinterstid, veldig lang innmarsj

    Kilde: yr.no

    Kilde: varsom.no

    Snøskredvarsel Trollheimen
    Varsel publisert: 26. des. kl.15:38
    Neste varsel før: 28. des. kl.16:00

    I dag torsdag 26. desember
    Minkende skredfare fra morgenen. Regn og milde temperaturer opprettholder faren for våte skred tidlig morgen. Høyt til fjells kan det finnes enkelte ustabile ferske fokksnøflak.

    Faregrad over tid


    Særregler for koiereservasjon

    Kamtjønnkoia ligger i et skredutsatt terreng og er derfor bare begrenset tilgjengelig for koiereservasjon om vinteren.
    Følgende særregler gjelder:

    Koia blir stengt ved faregrad 3 (+).
    Koia kan bli stengt også etter at du har reservert. Det skjer når faregraden øker fra 2 til 3 i nytt varsel. Du vil da få refusjon, og tilbud om annen koie så lenge en er tilgjengelig.
    Dagens varslingstekst (les mer)

    Under mildværsgrensa ventes det tidlig på morgen enkelte våte løssnøskred som følge av mye vann i snøen.

    Skredfaren vil avta raskt når nedbøren gir seg og ventes være høyest i indre strøk og tidlig på morgenen.

    Noe kjøligere vær utover dagen, i kombinasjon med nedbør og vind kan føre til enkelte ferske flak av fokksnø i høyfjellet. Disse vil være lett å løse ut for en enkelt skiløper når de er ferske. Gunstige temperaturer ventes å føre til en rask stabilisering når vinden avtar.

    Faregradene (les mer)

    ?Ikke vurdert
    1Liten
    2Moderat
    3Betydelig
    4Stor
    5Meget stor


    Koiebeskrivelse

    Last ned PDFkart her
    NB: Veldig lang og krevende innmarsj. Området er særdeles værutsatt og været kan snu når som helst. Dette er ikke en tur for de uerfarne.

    Veden til Kamtjønnkoia er plassert et lite stykke fra koia, som markert på kartet!

    Kamtjønnkoia er antagelig den koia i koienettet med best beliggenhet. Dette gjelder i hvert fall hvis du liker alpint landskap. Koia ligger like oppunder Blåhøa i hjertet av Trollheimen.

    Ta høyde for at området kan være værhardt og man bør være fjellvant for å legge ut på tur til Kamtjønn. Dette gjelder spesielt vinterstid, der passeringen av et trangt skar en drøy kilometer fra koia krever gode skiferdigheter! Sjekk værmeldingen nøye før du drar til Kamtjønn og vær forberedt på mulige raske væromslag. Været i høyfjellet kan i perioder være utfordrende!

    Kamtjønnkoia ble en del av koienettet i juni 1993 etter at Vitenskapsmuseet i Trondheim innså at de ikke kunne ta vare på og vedlikeholde ei hytte som de bare periodevis benyttet. En ivrig koiegjenger og snushane oppdaget dette forholdet og tipset koiestyret i NTHI som reagerte umiddelbart og etter noen uker var avtalen i havn. Avtalen gir NTNU Drift mulighet til å benytte koia i visse perioder mens NTNUI Koiene står for daglig drift og vedlikehold.

    "Kamtjønnhytta" ble opprinnelig reist i 1950 som base i forskningsøyemed pga. de rike og interessante botaniske forekomstene i området. Nedenfor koia er det etablert et botanisk felt med små skilt langs stien som gir navn til fjellfloraen. Ta gjerne med ei håndbok og let deg fram på egen hånd.

    I koiesammenheng er den like interessant siden den ligger midt i Trollheimen og gir mulighet til vandring mellom Rindalsløa, Telin og turistforeningens hytter. Den har også en unik plassering på høyfjellet i 1200 meters høyde og er dermed koienettets desidert høyest beliggende koie (neste koie ligger på ca. 900 m.o.h.).

    Koia er et ypperlig utgangspunkt for toppturer (Blåhøa, Gjevilvasskamman, m.fl.) eller vandringer i høyfjellet. Vinterstid krever det alpine terrenget godt kunnskap om mulig skredfare da fjellsidene er bratte rundt koia. Er du i tvil om sikkerheten i snølagene, la være å bestige toppen og nyt heller sola utenfor hytteveggen! Snøskredvarslingen for Trollheimen kan sjekkes på nettet under www.varsom.no. Er du utstyrt med en modern telefon, kan du gjøre dette på stedet. Best mobildekning ved koia fåes ved å bestige den lille toppen like bak hytteveggen. Sistnevnte er også viktig å huske dersom det skulle oppstå en nødsituasjon. Koia kan bli stengt vinterstid med kort varsel på grunn av snøskredfare. Koia kan også stenges dersom den allerede er reservert, dette da av sikkerhetsmessige hensyn. I slike tilfeller vil reservasjonsbeløpet refunderes.

    Beliggenheten gir en lang skisesong som starter i oktober og varer ut mai. Isen på Kamtjønnene forsvinner som regel i løpet av juni. Ta hensyn til det harde klimaet ved valg av utstyr og turmål. Grantrær er det lite av, og man bør vurdere å slippe seg ned til Gjevilvatnet ved uvær og eventuelt søke ly på Gjevilvasshytta. Gjennom årene har den tunge tømmerkoia blåst ned av fundamentene to ganger. Den er derfor nå en bardunert koie, Koienes eneste sådan.

    Koia er greit å finne da den ligger helt nede i dalbunnen 50 m nordøst for bekkedalen ved utløpet av øvre Kamtjønn. Veden kjøres opp i dalen ved utløpet av nedre Kamtjønnin. Besøkende må ta med ved selv herifra og inn til koia. Om vinteren kan kjelken som står ved koia gjerne brukes til dette.


    Veibeskrivelse

    Kamtjønnkoia ligger langt fra allfarvei. Fra Oppdal går det buss nedover mot Sunndalsøra som man kan hoppe av der veien tar av mot Gjevilvatnet. Derfra er det godt og vel 2 mil inn til koia. Om sommeren går det av og til rutebuss til Gjevilvasshytta (sjekk tidene på www.entur.no) slik at turen kan kortes inn med ca. ei mil.

    Med bil kan man om vinteren kjøre de tre kilometrene inn til Gjevilvatnet, men om sommeren er det mulig å kjøre inn forbi Gjevilvasshytta. Derfra er det ca. ei mil og 500 m stigning igjen til koia, på merket sti, unntatt den siste biten inn til koia fra Nedre Kamtjønn. Vinterstid kjøres det flotte skiløyper inn til Gjevilvasshytta fra parkeringsplassen på Osen. Det er ca 8 km frem til turistforeningens hytte og deretter er det omtrent like langt inn til koia. Er det mye vann i elva er det et annet vadested ca. 1 kilometer nord for første vadeplassen (i en sving med en liten øy i bekken). Dette er en fin vadeplass som kan brukes uten å få våte føtter.
    Om du ikke vil vade, finner du en bro bygget i 2022 langs den merkede stien.

    En drøy kilometer før man når koia må man passere et trang skar ved utløpet av nedre Kamtjønnin. Om sommeren går det en sti på nordsiden av bekken, som er godt merket med TT-varder. Vinterstid kan passeringen av skaret være utfordrende. Avhengig av føreforholdene kan man vurdere å følge sommerruten, eller følge bekkeløpet oppover, forutsatt det er nok med snø. I tilfellet det er isete forhold oppover skaret kan det være en fordel å ha med stegjern.


    Utdrag av koiematrisa

    Tabellen kan scrolles sidelengs.

    FACTS Senge-
    plasser
    Bord-
    plasser
    År Terreng Sykkel Topp-
    tur
    Jakt/
    Fiske
    Gitar Vaffel-
    jern
    Spesialiteter
    Kamtjønnkoia 6 10 1993 H - x x/x x - isbor

    REISE-
    TID
    Privatbil Offentlig transport
    Kjøre-
    tid
    Sommer Vinter Trans-
    port
    Kjøre-
    tid
    Sommer Vinter
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Gang-
    tid
    Total
    reise
    Kamtjønnkoia 2:30 4:00 6:30 6:00 8:30 buss/
    tog
    2:30 7:00 9:30 7:00 9:30

    TRANS-
    PORT
    Alt. Transport Rute over Avstigning
    Kamtjønnkoia 1



    2

    Regionbuss 340
    Regionbuss 480
    Nettbuss 901

    NSB
    Nettbuss 901
    Trondheim - Støren - Røros
    Støren - Berkåk - Oppdal
    Oppdal - Kristiansund

    Trondheim - Oslo
    Oppdal - Kristiansund
    Støren
    Oppdal
    Festa

    Oppdal
    Festa

    Sjekk Koiematrisa for mer informasjon og sammenligning med andre koier.

    Parkering

    Sommerstid: Parkeringsplass ca. 1km langs veien vestover for Gjevilvasshytta.
    Vinterstid: På parkeringsplassen ved Osen i enden av Gjevilvatnet.